Autism klassificerades första gången år 1943. Kan det då nästan 80 år senare finnas fördomar kvar om hur det är att leva med autism? Svaret på den frågan är dessvärre ja.
Kunskap ger förståelse
Mot fördomar finns ett starkt redskap att använda – Kunskap.
Utbildningar och föreläsningar genererar kunskap och ökar därmed förståelsen.
En av alla fantastiska personer som delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter är Jill C. Faulkner.
Hon är informatör samt föreläsare och fick sin diagnos, Aspergers syndrom, när hon var 11 år. Jill var en av de första tjejerna i Sverige att diagnostiseras med Asperger.
Hon arbetar idag med att föreläsa för föräldrar, personer med egen diagnos och personal som arbetar professionellt med autism.

Ett inifrånperspektiv
Personalen på Lansen Omsorg fick under en dag ta del av kunskapen som Jill delade med sig av under sin föreläsning.
På ett inspirerande och intressant sätt framförde Jill sin bild av hur det var att växa upp med en diagnos. Om alla missförstånd som lätt uppstod, om utbrotten och ångesten över att vara missförstådd, och om hur hon använde sin diagnos som sin styrka.
Lätt var för lätt, svårt var omöjligt
Precis på det sättet beskriver Jill sin känsla som ung. Hon var duktig på språk, design, analys och kommunikation, men siffror i olika kombinationer var omöjligt att lära sig.
Vid tidig ålder träffade Jill rätt människor som hade kunskap inom autism. Hon fick hjälp att hantera sina reaktioner och hon använde sina styrkor på rätt sätt. Sedan 2013 driver hon olika företag som idag har 12 anställda.
När man lägger fokus på sina styrkor istället för att fokusera på det man inte klarar av finns en öppning till det mesta.
Under föreläsningen ställde vi frågan du säkert också tänker just nu: Driva ett företag är att kunna hantera siffror i olika sammanhang. Hur löser man det?
Jills svar kändes självklart: – Vi är alla duktiga på olika saker. Jag fokuserar inte på det jag inte klarar av, siffror. Istället behöver vi fokusera mer på våra styrkor och det vi faktiskt klarar av. I mitt kontaktnät fanns det en person vars styrka var att hantera siffror och som till och med såg det som ett roligt lördagsnöje. Vi blev en perfekt kombination. På den vägen är det.
Nu skärper du dig!
En anekdot som fastnade under Jills föreläsning var liknelsen mellan en växt och en diagnos.
Hur många gånger har man, genom okunskap, hört personer säga till människor med diagnoser att personen borde skärpa sig?
Om din krukväxt hemma inte mår bra, får bruna blad eller inte beter sig som dina resterande växter. Hur ofta säger du till den växten att ”den borde skärpa sig”? Ingen gång? Nej, istället hittar du olika lösningar för att växten ska ta sig igen. Vi provar att plantera om den, tillsätter lika extra näring eller bara byter fönster.
På samma sätt borde människor tänka lösningsorienterat när det kommer till diagnoser.

Onödiga ord
Efter dagens utbildning var det många tankar som snurrade. Vilken fantastisk resa Jill gjort och vilken tur att hon är en röst utåt för personer med diagnoser. Som faktiskt kan sätta ord på det så många tänker och känner.
Att utesluta onödiga ord i ett samtal kan skapa mindre stress och underlätta för personer med autism.
Det var precis vad Jill gjorde under föreläsningen. På ett enkelt sätt guidade hon oss igenom utbildningen och undvek onödiga ord. Metoden var tydlig och strukturerad. Precis som de allra flesta med autism vill ha sin vardag. Tydlig och strukturerad.