Anna Saxholm är föreståndare för enheterna Vitsippan och Storgatan inne i Vimmerby.
När vi bestämde tid för intervjun hade jag en föraning redan innan att Anna skulle förbereda sig så noggrant som hon kunde. I det vändande smset där hon bekräftade att vi kunde ses tillade hon ” Är det något jag behöver förbereda innan?”

Resans början
Året var 2017 och Anna som då arbetade på ett större behandlingshem blev uppringd av Marcus Hamlin, VD på Lansen Omsorg, som undrade om hon kunde tänka sig att ses för ett samtal. Anna som oftast har många järn i elden svarade snabbt att hon var på väg upp till ishallen där hon jobbar ideellt och sa att de kunde ses framöver.
Vad Anna inte då visste var att Marcus hade ett jobberbjudande som det visade sig att hon inte kunde tacka nej till.
Anna hade inga tankar på att byta jobb. Men när Marcus efter en affärslunch presenterat Lansen Omsorg för henne behövde hon inte lång tid på sig för att tacka ja. Tjänsten innebar sjuksköterska och föreståndare för det nya boendet Storgatan som var under planering.

Tidigare erfarenhet
Anna som tidigare jobbat inom en större koncern och hade med sig erfarenhet därifrån kände att det lockade med ett företag som var under utveckling och uppbyggnad. Ett mindre företag innebar kortare beslutsvägar.
Målgruppen på Lansen Omsorg kändes spännande och Anna upplevde att det var en härlig arbetsgrupp i företaget.
Titel
Anna har titeln föreståndare som innebär att hon förestår verksamheten. Anna står för tillståndet hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och ansvarar över att den lagstiftning som finns efterlevs. Hon är också ansvarig för att företaget följer det uppdrag man får från placerande kommuner.
Utöver sin titel som föreståndare är Anna även MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska)och är i och med det ytterst ansvarig för att allt i HSL följs (hälso- och sjukvårdslagen)

Placering
Anna och verksamhetschefen Nils-Eric Bülow har ett nära samarbete. När Nils-Eric får en förfrågan från en kommun angående en placering av en tilltänkt boende är det Anna som tar kontakt med handläggaren för mer information kring ärendet.
Efter det görs ett besök för att träffa den tilltänkta individen och berätta mer om verksamheten.

När placeringen är godkänd är det Anna som tar emot uppdraget från placerande kommun och lägger in det i en genomförandeplan som personalen sedan arbetar utifrån.
Arbetsuppgifter
Anna berättar att hon tycker om struktur i sitt arbete och varje kväll tittar hon igenom morgondagens almanacka för att se vad som står på agendan. Trots strukturen händer det att hon behöver planera om arbetsdagen redan innan första timmen gått säger hon och skrattar.
Arbetsdagen börjar 07.00 med att Anna åker ut till en av enheterna för att delta i morgonrapporten. Är det inget speciellt som hänt under kvällen/natten som hon behöver ta tag i åker hon vidare till den andra enheten inne i Vimmerby, innan hon åker vidare till kontoret.
Dagarna varierar sedan med bland annat inplanerade möten, studiebesök eller administrativt arbete.
Varje dag vid frukost och lunch försöker ledningen att samlas på kontoret i den mån det går. Utifall det är något som uppstått som man behöver bolla tankar kring.
Anna arbetar kontorstider men känner inte alltid att hon har någon brådska hem. Det är skönt att ibland kunna dröja sig kvar på kontoret och arbeta medan andra droppar av hemåt, säger hon.
Personalansvar
Anna sitter med i företagets ledningsgrupp och har personalansvar. Hon agerar bollplank till personalen och deltar i handledningarna som tillhandahålls för personalen. För att på så vis kunna vägleda i det som gruppen gemensamt kommit fram till under träffarna.
Som föreståndare är Anna även ansvarig för bemanning och schemaprogram. Hon håller arbetsintervjuer och beslutar om anställning på sina enheter.
När Anna får frågan om vilken arbetsuppgift hon tycker är roligast ler hon stort och svarar att det är svårt att välja ut något eftersom variationen av alla arbetsuppgifter är det roliga.
Drömmar
Redan från barnsben visste Anna att hon ville bli sjuksköterska och när hon 1999 tog sjuksköterskeexamen var lyckan stor.
Hon har tidigare erfarenhet av arbeten inom gyn, distriktsvård och behandlingshem där hon de senare åren var både sjuksköterska och föreståndare.
Hennes tidigare erfarenhet som sjuksköterska/föreståndare på ett större behandlingshem ser hon som en tillgång hon haft nytta av under sina år på Lansen Omsorg.
”Att vi inom företaget levererar kvalité är viktigt för mig. Att vi står för det vi säger!”
Anna Saxholm
Svåra beslut
Ibland uppstår svåra beslut som måste fattas. Det kan exempelvis handla om en önskad placering som av olika skäl inte kan tillsättas/fortgå på Lansen Omsorg. Där beslut behöver tas utifrån både individens säkerhet och mående men även utifrån de övriga boende och personalaspekter .
Sådana beslut kan ibland vara tunga att ta, säger Anna, som alltid tar sådana beslut i samråd med ledningsgruppen.
Kontakt med boende
Att som föreståndare ha en bra relation med de boende är viktigt för att kunna stötta personalen i de individuella behoven som finns, säger Anna.
Man behöver ibland ta reda på vad den boende är nöjd/ mindre nöjd med. Att kunna se hela människan i sitt mående är väldigt viktigt för oss. Många boende kan inte själva sätta ord på hur de egentligen mår eller känner och ett sämre mående kan bero på så många olika orsaker.
Vi får aldrig fastna i att vi tror att allt grundar sig på den diagnos som den boende har. Vi måste tänka större än så både vad det gäller framsteg och tillbakagångar.
Intressen
Anna berättar att det hon funderade mest på innan vår intervju var min fråga om hennes intressen som hon anade att jag skulle ställa.
Anna slår ut med händerna och säger att det här med intressen är en svår fråga eftersom hon tycker att hon inte har några. Hon uppger samtidigt att hon är lite av en ensamvarg till vardags.
Så fort hon är klar med meningen börjar hon berätta om närheten till naturen, om att hon tycker om svampplockning, tapetsering, renovering, träning och motorcykelturer.
Jag märker att jag under intervjun får anteckna fort för att inte missa några av alla intressen hon räknar upp.



Anna berättar om båtlivet. Att hon är uppvuxen i skärgården och tog skepparexamen redan i unga år.




Anna berättar att när hon var mindre och andra lekte med dockor satt hon hellre och skrev skrivmaskin. Jag har en särskild passion för skrivmaskiner säger hon och skrattar. Sen är jag en hejare på kroppkakor avslutar hon och ler stort.

Efter intervjun kommer det ett sms med många fina bilder som representerar henne själv och hennes intressen. Hon avslutar med att hon glömde säga att hon älskar att resa och att hon jobbar ideellt inom hockeyn som bland annat sekreterare.
Omtyckt
Att tycka om Anna som person är inte svårt. Med sitt behagliga lugn, medmänsklighet, närvaro och sin kompetens inom sina arbetsområden får man snabbt förtroende för henne.
Att hon dessutom brinner för sitt arbete går inte att ta miste på.
Lansen Omsorg har många guldkorn, Anna Saxholm är ett av dem.
Tre ord
Som avslutning får Anna frågan om vilka tre ord hon tycker kännetecknar Lansen Omsorg.
Direkt kommer fem ord som hon sedan sammanfattar till tre:
- Engagemang
- Kvalité
- Medmänsklighet
Kontakt
Vill du komma i kontakt med Anna eller någon annan person i Lansen Omsorgs ledning är du välkommen att höra av dig.