För handläggare

Här finns information för handläggare.

För anhöriga

Här finns information för anhöriga.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss redan idag.

/
/
/
/
/
En inblick i vår dagliga verksamhet

En inblick i vår dagliga verksamhet

Snön ligger vit på vägen och vinterlandskapet tornar upp sig framför bilen. Det första man slås av är hur vacker naturen är kring den dagliga verksamheten Aspnäset.

Jag sitter i bilen på väg ut till Lansen Omsorgs dagliga verksamhet som ligger någon kilometer från vägen in i skogen. Tanken är att jag idag ska ta lite bilder därifrån och se hur en daglig verksamhet fungerar.

När jag kliver in i huset möts jag av en sprakande braskamin och en kaffedoft. Personalen håller på att förbereda frukosten som serveras till alla deltagare som kommer på morgonen. Havregrynsgröt, smörgås, nykokta ägg från hönsen på gården och nybryggt kaffe bjuds det på.

Det finns gott om platser att inta sin frukost på vare sig man vill sitta för sig själv eller med andra deltagare. Några har placerat sig framför den sprakande kaminen för att avnjuta frukosten i värmen.

Planera dagen

Efter frukosten är det dags att börja planera dagen. Några av deltagarna vill vara ute i verkstaden och fortsätta sitt bygge av fågelholkar medans någon annan vill hålla på med ved, baka och mata hönsen. Idag har det även kommit in en beställning på ved så vedsäckar ska lastas upp på en kärra för vidare transport. Personalen och deltagarna fördelar sig på respektive ”station” och arbetsdagen kan således börja.

Veden ska kapas, klyvas och paketeras i vedsäckar som sedan går ut till försäljning. Pengarna som kommer in för vedförsäljningen genererar tillbaka till verksamheten där deltagarna bland annat gör planerade utflykter för.

Fågel- och fladdermössholkar

Inne i verkstaden är arbetet igång och bygget av fågelholkar ska fortsätta. På schemat idag är det en ny variant som ska provas. En åtta-kantig fågelholk. Deltagarna mäter, sågar, filar och skruvar. Idéer och tankar utbyts. Ska taket till den nya fågelholken vara runt eller fyrkantigt? Efter en del mätande och trixande bestäms det att taket blir runt. Efter att fågelholkarna är klara ska dem målas i olika färger. Framsidan på fågelholkarna är öppningsbara för att man enkelt ska kunna rengöra dem när det behövs. Fågelholkarna är populära och säljs för en billig peng där även den försäljningen genererar tillbaka in i verksamheten.

Fladdermössholkarna är större än fågelholkarna och är även dem populära att tillverka.

Ute i verkstaden står en moped som är under reparation och den är inhandlad i syfte att kunna reparera motorer för den som har intresse.

Tuppen, hönsen och äggkläckning

Inne i verkstaden hör man plötsligt hur tuppen gal ute i hönsgården och man blir påmind om den lantliga atmosfären som råder.

För ett år sedan införskaffades en äggkläckningsmaskin och ägg från olika höns placerades däri. Efter några veckor kläcktes äggen och det är nu dem kycklingarna som går omkring på gården.

Tuppen i hönsgården

Idag har de små kycklingarna vuxit till sig och tuppen spatserar omkring och hönorna värper ägg i alla möjliga vackra färger. Äggen används både till frukost och i bakning, och ni som sett välvärpande höns vet att äggulan är sådär underbart gul och gör att bakverken ser extra goda ut.

Stor variation på aktiviteter

Efter en del arbete ute på gården vill några av deltagarna gå in i värmen. En del vill till exempel pyssla, andra vill spela kortspel, lägga pussel eller ta igen sig en stund framför brasan och några av deltagarna tar en promenad. Variationen på aktiviteter är stor och det känns som att det finns något för alla, vilket också är tanken.

Förmiddag, eftermiddag eller heldag

Det har blivit dags för lunch som intas med stor aptit. Den friska luften och kroppsarbete gör att man blir hungrig.

Efter lunchen är det dags för nybryggt kaffe som idag serveras inne i huset. Men framåt våren när vårsolen tittar fram och fåglarna börjar kvittra sätter sig dem som vill ute och njuter av en kopp kaffe och den vackra naturen.

En del av deltagarna som jobbar förmiddag åker hem efter lunchen medan andra stannar kvar och fortsätter jobba några timmar till. Några deltagare som har valt att jobba eftermiddag på Aspnäset börjar också droppa in nu.

Verksamheten är uppbyggd så att varje individ ska kunna hitta en meningsfull sysselsättning och kunna jobba utifrån sina egna förutsättningar, och det tycker jag är något man verkligen lyckats med!

Vill du ha mer information om Aspnäset klickar du här

Ha en fin helg så hörs vi snart igen med ett nytt blogginlägg!