För handläggare

Här finns information för handläggare.

För anhöriga

Här finns information för anhöriga.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss redan idag.

/
/
/
/
/
Marcus Hamlin – VD och ägare

Marcus Hamlin – VD och ägare

Marcus Hamlin är VD och ägare på Lansen Omsorg. Han är den person som har det yttersta ansvaret för verksamheten.

Marcus Hamlin

När jag bokade in intervjun med Marcus var det många frågor jag ville ha svar på. Några av frågorna var förstås om Marcus är en sträng chef till ”Nisse på Lansen” och vad gör en VD egentligen om dagarna?

Det och mycket mer fick jag reda på under samtalet med Marcus.

Vi har bestämt att ses på kontoret som ligger på Domaregatan i Vimmerby. På utsatt tid dyker Marcus upp, tar sig en kopp kaffe och visar sedan vägen in på sitt kontor. Därinne möts jag av dova behagliga färger, ribbad panel på väggarna och blicken fastnar på en fotovägg av kända skådespelare. ”Jag älskar film” säger Marcus och ler stort samtidigt som han sveper armen mot de svartvita fotografierna.

Uppväxten

Vi slår oss ner i soffan och Marcus börjar berätta om hur vägen till ett LSS-boende i privat regi började.

Marcus, som idag är 47 år, skrattar när han beskriver att han brukar säga att han har 45 år i branschen. Redan som tvååring åtog han sig sitt första uppdrag som tomte tillsammans med sina ”kollegor” på det vårdhem som hans föräldrar köpte när Marcus var liten.

Tvååriga Marcus med sina första ”kollegor”.

Tredje generationen

Marcus är tredje generationen som driver vård och omsorg i privat regi. Hans farfar drev under 60-talet ett förstärkt familjehem, och under 70-talet köpte hans föräldrar ett vårdhem i Vimmerby där hela familjen bodde i en av lägenheterna under Marcus första levnadsår. Vårdhemmet utvecklades senare till ett behandlingshem där Marcus arbetade under många år.

Tanken på ett LSS-boende föds

Marcus är utbildad civilekonom och har även utbildning i psykiatri och socialrätt. Han har tidigare arbetat inom bank- och fastighetsvärlden, men kände till slut att han ville tillbaka till att arbeta med människor. Därmed föddes idén om att starta ett LSS-boende.

Uppstarten av Lansen Omsorg

Vid uppstarten av verksamheten fick Marcus arbeta större delen av dygnets timmar.

Han berättar att det var en utmaning med alla tillstånd till verksamheten som skulle skaffas, ny personal skulle rekryteras och det var ingen lätt uppgift att skaffa kunder som ny aktör på marknaden.

En VDs arbetsuppgifter

Lansen Omsorg startades för 8 år sedan och Marcus arbetsuppgifter har med åren förändrats då han idag har anställda som utför en del av hans tidigare arbetsuppgifter. Med det sagt innebär det inte att han arbetar mindre. När han får frågan om vad han ägnar mest tid åt för arbetsuppgift svarar han att det tidigare varit mycket telefonsamtal men att de flesta konversationer nu förs via mail och det är där han nu lägger en stor del av sin tid.

Marcus har även en hel del möten på Teams och ägnar tid åt administrativa bitar. Det är också han som håller ordning på alla tillstånd och sköter verksamhetens ekonomi.

Medbestämmande

Det är lätt att tro att en VD bestämmer allt i verksamheten och när Marcus får frågan skrattar han högt och ljudligt och säger ”Nej, det gör jag faktiskt inte”.

Lansen Omsorg har flera föreståndare som har ganska mycket att säga till om i sina verksamheter och de står dessutom för tillstånden hos IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

Föreståndarna Anna och Johanna.

Marcus poängterar samtidigt att det är viktigt med medbestämmande och att viktiga frågor alltid lyfts i ledningsgruppen innan beslut fattas.

Namngivning

För den som gått förbi boendet Vitsippan, som ligger i Vimmerby, har kanske sett skylten med ”kvarteret Lansen”.

När jag ställer frågan om hur namnet ”Lansen Omsorg” kom till berättar Marcus att kvarteret där det andra boendet Vitsippan skulle byggas hette just Lansen. Så namnet ”Lansen Omsorg” är helt enkelt ett resultat av dålig fantasi säger han och skrattar.

Kvarteret Lansen.

Kontoret på Domaregatan

Enheten Blåklockan var Lansen Omsorgs första boende och från första början fanns kontoret i en av lägenheterna på Blåklockan där Marcus, en föreståndare och en sjuksköterska delade kontor.

Kontoret låg från första början i en av lägenheterna på Blåklockan.

När företaget expanderade behövdes mer plats för kontorsarbete så när den tidigare arkitektbyrån som låg på Domaregatan flyttade passade Marcus på att köpa fastigheten. Kontoret kallas idag för ”Domargatan” av de anställda.

Framtidsplaner

Lansen Omsorg har under de 8 år det varit verksamt utökat från en gruppbostad till fem gruppbostäder, ett huvudkontor och en daglig verksamhet.

Så var tror Marcus att företaget är om ungefär lika långt tid framåt?

Marcus svarar att förhoppningen är att vi då är dubbelt så stora som idag och inte bara finns i Vimmerby och Nybro. Den tanken känns inte så främmande eftersom man redan är igång att bygga sitt sjätte gruppboende där förhoppningen är att det kan stå klart under hösten 2023.

Lansen Omsorgs sjätte boende har fått bygglovet godkänt.

Många strängar på sin lyra

Att vara VD och ägare för Lansen Omsorg, med alla tillhörande arbetsuppgifter, skulle för många anses som tillräckligt.

När Marcus berättar om alla övriga uppdrag han har gäller det att hänga med. Jag får till slut be honom skriva ner alla uppdrag på ett papper, och fram växer bilden av en engagerad person i näringslivet:

  • Ordförande i branchstyrelsen Individ och familj
  • Vice ordförande i Vårdföretagarnas huvudstyrelse
  • Styrelseledamot i Svenskt Näringsliv
  • Styrelseledamot i Almega
  • Sitter i förhandlingsdelegationen för kollektivavtal
  • Vårdföretagarnas representant i Almega
Marcus är aktiv i näringslivet.

Personen Marcus

Men vem är egentligen personen Marcus Hamlin, har han tid med några fritidsintressen och vad är hans bästa egenskap enligt honom själv?

Marcus beskriver sig själv som en person som är bra på att komma fram till snabba beslut när det gäller verksamheten. Till vardags pratar han gärna om utförsåkning som är hans stora intresse.

Lansen Omsorgs höjdrädda VD har utöver utförsåkning ett favoritintresse till. Att klättra i berg och bestiga bergstoppar, vad man kallar en alpinist. Matterhorn på 4478 meter är ett av bergen Marcus stått på toppen av.

Nu när hans hälsena är skadad och han går med gips får han ägna sig åt lite lugnare aktiviteter. Då sätter han gärna på sig förklädet och agerar helgens kock till familjen. Bland menyn finns favoritmaträtten köttbullar, potatismos och en god sås.

Oops

Marcus verkar ha koll på allt från ekonomi till bergstopparna i Alperna och matlagning, men finns det verkligen inget han inte har ordning på?

Marcus behöver inte lång betänketid när han får frågan utan svarar direkt – garaget!

Han berättar att bilen helt enkelt får stå utanför tills var sak fått sin plats även där.

Allas vår Nisse

Så till frågan som jag väntat hela intervjun med att ställa om vår verksamhetschef Nils-Eric ”Nisse” Bulow.

Är du en sträng chef till allas vår ”Nisse på Lansen”?

Marcus brister ut i skratt, harklar sig och påpekar att det var en rolig fråga.

Marcus svarar att han själv varit med om dåliga chefer tidigare i livet och efter att han själv blev chef har ambitionen varit att vara en human och bra sådan, vilket han hoppas att Nisse håller med om.

Nils-Eric ”Nisse” Bülow

Tre ord

Intervjun avslutas med de obligatoriska frågorna som alla andra på Lansen Omsorg fått svara på:

”Tre ord som kännetecknar Lansen Omsorg”

Marcus behöver inte lång betänketid innan han svarar:

  • kvalité
  • medmänsklighet
  • ständig utveckling