För handläggare

Här finns information för handläggare.

För anhöriga

Här finns information för anhöriga.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss redan idag.

/
/
/
/
/
Aspnäset

Aspnäset

Att ha en meningsfull vardag är viktigt för alla människor. Men vad som är meningsfullt just för dig kanske inte är det för någon annan.

För någon kan det handla om att komma hemifrån en stund på dagen. För någon annan om att utföra sysslor i trädgården eller att ge hönsen mat för att vardagen ska ge meningsfullhet.

Oavsett finns det alltid något för alla att göra på vår dagliga verksamhet- Aspnäset.

Meningsfull vardag

Vad innebär en meningsfull vardag egentligen? Söker man synonymer till ordet meningsfull får man fram viktig, väsentlig, givande, nyttig och betydelsefull.

Tittar man på socialstyrelsens information ska den dagliga verksamheten anpassas till deltagarens individuella behov och ge goda levnadsvillkor. Verksamheten ska bland annat erbjuda den enskilda individen stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter personens önskemål.

Vår dagliga verksamhet- Aspnäset- kan hjälpa personer att få just en sådan vardag.

Vem har rätt till daglig verksamhet

Alla personer i yrkesverksam ålder som tillhör LSS och saknar förvärvsarbete kan få daglig verksamhet. Insatsen omfattar bland annat personer med autism eller autismliknande tillstånd.

Det är kommunen som gör en bedömning för varje ansökan och avgör vem som har rätt till insatsen daglig verksamhet.

Har man blivit berättigad insatsen har man själv möjlighet att välja vilken daglig verksamhet man vill tillhöra och man är alltid delaktig i att planera upplägget för hur dagarna ser ut.

Individuella behov

Sysselsättningsuppgifterna varierar och är alltid individuellt anpassade. Verksamheten kan innehålla både aktiviteter med habiliterande- och produktionsinriktade uppgifter.

Tiderna för dagen är också individuellt utformade. För vissa passar det att delta ett par timmar medan andra vill närvara hela dagen.

Klyva ved, ta hand om hönsen, bygga växthus, plantera växter och bygga fågelholkar är några av arbetsuppgifterna som har varit populära.

Några av deltagarna har även valt att ha ett par timmars praktik på ett kundvaruhus där man tillsammans med personal packar upp varor.

Möjligheterna är stora att hitta något som passar alla.

Gårdshunden Selma

För de deltagare med hundintresse finns hunden Selma till förfogande. Hon är en Golden retriver på 9 år som tävlat i olika lydnadsklasser, däribland rallylydnad. Dagliga hundpromenader är hos vissa deltagare en populär sysselsättning.

Emellanåt anordnas en speciell hunddag där olika hundaktiviteter utförs.

Sommar och semester

Det är upp till den daglig verksamheten att bestämma hur man vill ha öppet under sommaren.

På Aspnäset har vi valt att hålla öppet året om. Den vackra naturen kring vår dagliga verksamhet kan upplevas extra avkopplande under sommaren. Fåglar som kvittrar, ekorren som glatt hoppar förbi och den svagt brisande vinden som prasslar i trädkronorna.

Aspnäset ger möjlighet till både sysselsättning och återhämtning.

Det har lagts stor omsorg på att få en trivsam omgivning kring Aspnäset. Trädgården har noggrant utformats, gräsmatta har såtts, växthus och hönshus har byggts och en fin grillplats har upprättats.

Skapa rutiner

För de allra flesta är rutiner och struktur på dagen en förutsättning för att må bra.

Morgonen på Aspnäset börjar med frukost som serveras och den som vill får delta. Gröt, bröd, kokt ägg från gårdens höns och en rykande nybryggd kopp kaffe/te erbjuds.

Det är långt ifrån alla som tidigare haft som rutin att äta på morgonen. Men efter att frukost infördes på den dagliga verksamheten är det flera deltagare som uppgett att det nu är en viktig rutin i vardagen.

Efter ett par timmars sysselsättning är det dags för lunch och lite vila . En gång i veckan bjuds deltagarna på grillad lunch, året om. Omtyckt? Absolut!

Mer information

Att Aspnäset är populärt bland deltagarna råder det ingen tvekan om. Strukturen, den härliga personalen och upplägget kring verksamheten bidrar medan naturen talar sitt egna språk.

Kinna är vår trevliga föreståndare på Aspnäset och har varit med sedan starten 2019.

Vill du komma i kontakt med henne är du välkommen att ringa 0492-770070

Förra året publicerade vi det första blogginlägget från Aspnäset. Där får du följa med under en dag och får en inblick i hur verksamheten fungerar på nära håll.

Missade du inlägget finns det att läsa här.

Mer information om Aspnäset hittar du på vår hemsida, där du också finner övrig information om vår verksamhet på Lansen Omsorg.

Följ oss gärna på våra sociala medier